Vaccination mod lungebetændelse til borgere i særlig risiko
Pneumokokker er en gruppe forskellige bakterier, som blandt andet kan give lungebetændelse (Pneumokok-pneumoni), men lungebetændelse kan også skyldes virus. Hos særligt små børn, ældre med kroniske sygdomme i hjerte, lunger, lever og nyrer og borgere med nedsat immunforsvar kan lungebetændelse som skyldes pneumokokker udvikle sig og give komplikationer såsom meningitis og blodforgiftning som er omfattet af begrebet invasiv pneumokosygdom (IPS).

Hvilke vacciner findes der mod penumokokker?
Der findes flere vacciner mod lungebetændelse der skyldes pneumokokker. De hedder PPV13 (Prevenar13), PPV15 og PPV20 (Apexxnar) og PPV23 (Pneumovax). Tallet angiver, hvor mange forskellige pneumokokbakterier, den beskytter mod og der er overlap mellem vaccinerne. Der findes ikke én vaccine der beskytter mod alle 100 typer pneumokokker. Visse risikogrupper kan have gavn af at få mere end én type vaccine, fordi de kan risikere et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet. 

Er vaccine mod lungebetændelse gratis?
Vacinationsprogrammet er ikke længere gratis. Indtil 15. januar 2023 var vaccine mod pneumokokker gratis til alle over 65 år samt udvalgte risikogrupper. Dette tilbud er nu erstattet af muligheden for at få tilskud til vaccinerne, hvis du tilhører visse risikogrupper. Læs mere på Sundhedstyrelsens hjemmeside og du er også velkommen til at spørge os. 

Hvor kan man blive vaccineret mod pneumokokker?
Vi vaccinerer mod pneumokoksygdom i klinikken. Ring for at bestille en tid. Vaccinen ligges herefter ud på din recepterserver og bedes medbragt til din aftalte tid. Pneumokokvaccination er ikke sæsonbestemt, og du kan blive vaccineret, når det passer dig.

Hvilke bivirkninger er der ved vaccination mod pneumokokker?
Alle vacciner kan give bivirkninger. Typiske bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed, hvor man er blevet stukket som forsvinder af sig selv indefor et døgn. Feber, hovedpine og almen utilpashed er også bivirkninger ved vaccine mod lungebtændelse. Alvorlige bivirkinger som svære allergiske rekationer er sjældne.

Hvor ofte skal man vaccineres?
Se vaccinations- og revaccinationsvejledninger eller ring til klinikken.