Børneundersøgelser og vaccinationsprogram

Børneundersøgelser
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes syv forebyggende helbredsundersøgelser i løbet af de fem første leveår.

Ved hver enkelt af de forebyggende undersøgelser vurderer den praktiserende læge, om barnet er i trivsel, og om det udvikler sig som forventet i forhold til sin alder. Der undersøges for uerkendte sygdomme og tilstande, og barnets vækstkurver vurderes. Barnet har samtidig mulighed for at deltage i et planlagt forebyggende vaccinationsprogram anbefalet af Sundhedsstyrelsen, hvilket vi kraftigt anbefaler.

Børnevaccinationer
Det danske vaccinationsprogram er et tilbud til alle børn under 18 år om gratis vaccination mod en række infektionssygdomme. Vaccinationsprogrammet hjælper til at beskytte børn mod infektionssygdomme, som kan give alvorlige komplikationer, fx mæslinger. Mange af vaccinerne er kombinerede vacciner, som beskytter mod to eller flere sygdomme samtidigt. 

Praktisk
Almindelig forkølelse uden feber giver ikke grund til at udskyde vaccinationen.
Efter vaccination skal barnet vente 15 minutter i venteværelset, inden I må forlade klinikken. Læs mere om den praktiske procedure her.

Alder Vaccination Børneundersøgelse
5 uger  
3 mdr. Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV  
5 mdr. Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV
12 mdr. Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV
15 mdr. MFR  
2 år  
3 år  
4 år MFR
5 år Difteri-tetanus-kighoste-polio booster
12 år HPV  

Følger et barn det danske vaccinationsprogram, er barnet godt beskyttet mod disse de ti sygdomme:

Difteri, der bl.a. kan give alvorlig og livstruende halsbetændelse.
Stivkrampe (tetanus), der kan fås efter sårinfektion og resultere i en livstruende krampetilstand.
Kighoste (pertussis), der kan være alvorlig især hos helt små børn.
Polio, der kan medføre blivende lammelser.
Hib-infektion (Hæmophilus influenzae type b), der kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller strubelågsbetændelse.
Pneumokoksygdom (forårsaget af visse pneumokoktyper), der kan medføre blodforgiftning og meningitis.
Mæslinger (morbilli), der giver høj feber, hoste, forkølelse, øjenirritation og udslæt samt risiko for alvorlige komplikationer, fx lunge- eller hjernebetændelse.
Fåresyge (parotitis epidemica), der giver hævede spytkirtler og let feber og kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller testikelbetændelse samt varige mén.
Røde hunde (rubella), der giver let feber, hævede kirtler og udslæt. Smitte af gravide inden for de første tre måneder af graviditeten kan medføre abort eller fosterskader.
Livmoderhalskræft, analkræft samt kønsvorter forårsagt at infektion med human papillomavirus (HPV). HPV-infektioner forekommer i over 100 forskellige undertyper. Nogle af disse typer forårsager voter, andre typer forårsager kønsvorter (kondylomer), og visse kræftfremkaldende typer er årsag til livmoderhalskræft og analkræft.

Læs mere om børnevaccinationsprogrammet på Statens Seruminstituts hjemmeside og HPV vaccinen her

Intervaller mellem vaccinationer